Grzybnia Kurka - Pieprznik jadalny

Opakowanie produktu
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 25,90 zł 25.90
ilość szt.
dodaj do przechowalni
Ocena: 4.81818
Producent: Mycelium
Kod produktu: 0607-439F0

Opis

 

Wyselekcjonowana grzybnia biologiczna

Pieprznik jadalny - Kurka

(Cantharellus cibarius )

Pieprznik jadalny, Kurka to jeden z najbardziej pospolitych ale jednocześnie najsmaczniejszych grzybów leśnych. Można go spotkać także pod nazwami lisica, lisiczka czy kurka żółta. Kurki rosną i w lasach liściastych, choć częściej w iglastych, głównie pod świerkami. Grzyby te lubią piaszczyste, kwaśne podłoże porośnięte mchem. Osiągają rozmiary od 1 do 12 cm, wabią zbieraczy swoim żółtopomarańczowym kolorem. Pieprznik jadalny to lejkowaty grzyb z blaszkami o gładkiej skórce, w którym trzon rozszerza się ku górze łagodnie przechodząc w kapelusz. Młode osobniki mają kształt guzikowaty. Kurka kusi swoją twardością, chrupkością i przede wszystkim łagodnym, korzennym smakiem o nieco pieprzowym zapachu. Idealna do duszenia i smażenia, szczególnie jako składnik sosów. Można je także ususzyć, ale wtedy zaleca się ich zmielenie na mąkę grzybową. Są to pyszne, atrakcyjne grzyby, które na pewno będą ozdobą nie jednej działki.

_________________________________________________________________________________________________________________________

Grzybnię Kurki należy aplikować od połowy kwietnia do końca listopada. W miejscu aplikacji grzybni powinny rosnąć drzewa iglaste, najlepiej sosny lub liściaste ( tworzy mikoryzę także z świerkiem, dębem, bukiem, grabem ), korzystnie jest gdy drzewa są stosunkowo młode. Jako podłoże należy zastosować gotową ziemię ogrodnicza zmieszaną z odkwaszonym torfem, lub ziemię z lasu.

Opakowanie zawiera - Wyselekcjonowana grzybnia Kurki, Pieprznik jadalny ( Cantharellus cibarius ) 10g.

 

uprawa grzybni

uprawa grzybni

 

Kliknij na ten link aby zobaczyć grzyby naszych klientów po aplikacji grzybni.

grzyby kurki na działce

Zobacz Rozszerzony opis

Grzybnia kurki - dlaczego mikoryza jest tak ważna?

Mikoryza czyli symbioza grzybni Pieprznika jadalnego ze świerkiem pozwala na czerpanie przez drzewo odpowiedniej ilości soli mineralnych i wody z gleby. Z kolei grzybnia kurki korzysta na procesie fotosyntezy, pobierając potrzebną do rozwoju glukozę. Ta nierozerwalna więź może trwać aż do rozpadu grzybni. Trwałość i owocowanie grzybni kurki może trwać nawet 4 lata. Przy odrobinie pracy można mieć kilkanaście do kilkudziesięciu kurek na sezon, w zależności od ilości zaszczepionych grzybnią drzew. Ponieważ grzybnie aplikuje się w zależności od wielkości drzewa, w odległości od pół metra do nawet kilku metrów od pnia, między zaszczepionymi drzewami powinny być zachowane pewne odległości, by korzenie każdego drzewa mogły przyjąć grzybnię.

Najlepsze warunki do rozwoju grzybni

Ponieważ grzybnie kurki aplikuje się od kwietnia do listopada, należy pamiętać by dobrze zaplanować to zgodnie z panującą aurą. Zdarzają się bowiem wczesne bądź przedłużające się zimy, z przymrozkami, a to nie będą odpowiednie warunki dla rozwoju grzybni. Grzybnia kurki powinna zostać sadzona jeszcze przed zimą, kiedy temperatura jest powyżej zera i ziemia nie przemarza na kilkanaście centymetrów. Jak wiadomo grzybnia do rozwoju potrzebuje wilgotności i odpowiednich temperatur. Jeśli w okresie rozwoju grzybni pogoda nie jest sprzyjająca, koniecznie należy podlewać miejsce, gdzie została zaszczepiona. Po zaaplikowaniu grzybni do dołka z ziemią z odkwaszonym torfem, zasypuje się go do poziomu gruntu, ubija i przykrywa warstwą mchu, liści i gałęzi. Wtedy też podlewa się każdy dołek wiadrem wody. Jest to niezbędny zabieg dla prawidłowego rozwoju grzybni. Warto zastosować mieszaninę cukru z wodą w proporcji 10 g cukru na 10 litrów wody. W ten sposób grzybnia kurki otrzymuje pierwszą potrzebną porcję glukozy.

Grzybnia Pieprznik jadalny- pod jakimi drzewami można ją jeszcze zasadzić?

Zasadniczo można ją zasadzić pod każdym iglakiem, jeśli celem mikoryzy ma być ochrona iglaka przed suszą i chorobami. Natomiast, jeśli grzybnię kurki sadzimy dla owocników, czyli grzybów jadalnych, koniecznie musimy wybrać gatunki drzew z którymi Kurki żyją w symbiozie. Jeśli chodzi o iglaki, są to najczęściej świerk lub sosna. Aplikując grzybnię Pieprznika jadalnego pod drzewami liściastymi wybierajmy dęba, buka lub graba bowiem z tymi gatunkami grzybnia kurki tworzy tzw. Mikoryzę. Oczywiście może się zdarzyć, że grzybnia zaowocuje pod innym drzewem, jest to jednak prawdziwa rzadkość, dlatego trzeba trzymać się tego, co w naturze sprawdza się doskonale.

W sytuacji, gdy iglaki w ogrodzie bardzo często chorują, warto młode, dopiero co zasadzone okazy zaszczepić grzybnią mikoryzową, by stały się bardziej odporne, na suszę toksyczne związki czy choroby korzeniowe, tj. fytoftoroza czy fuzarioza. Fytoftoroza to choroba powodowana przez grzyby powodująca brązowienie i opadanie igieł, a tym samym obumieranie rośliny. Można więc powiedzieć, że zaszczepienie grzybami jadalnymi chroni przed grzybami chorobotwórczymi. Dlatego właśnie szczepi się również gatunki pod którymi nie rosną grzyby. Fuzarioza również powodowana jest przez grzyba, który atakuje i niszczy np. tuje. Zaszczepienie młodych drzew grzybnią mikoryzową spowoduje, że będą one odporne na tego typu choroby. Szczepienie roślin ma zatem dwojaki sens, z jednej strony mamy szansę na wyhodowanie pysznych grzybów jadalnych, a z drugiej, odporne na choroby grzybiczne i zdrowe rośliny.

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (1)

7 lutego 2018

Fajny produkt i można przed znajomymi pochwalić się swoimi grzybami.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl