![Uprawa grzybów na drewnie](/userdata/public/news/images/25.jpg)
Grzyby uprawiane na drewnie wydają owocniki przez wiele lat. Wszystkie gatunki, sprzedawane obecnie w postaci grzybni handlowej dla uprawy na drewnie rosną wyłącznie na drewnie liściastym. Na podłoże nadają się tylko pnie ścięte przed 3-5 miesiącami, nie później. Świeże drewno jest nieodpowiednie, ponieważ grzybnia nie jest w stanie go porosnąć, a znów w wyschniętych i wskutek tego popękanych pniach i gałęziach nie znajduje dostatecznej ilości wody.
Przy uprawie na drewnie rozróżnia się dwa jego rodzaje: twarde i miękkie. Drewno twarde mają na przykład dęby, buki, graby, jesiony, klony, jabłonie i grusze. Natomiast drewno brzóz, lip, wierzb, olsz i topól zaliczane jest do miękkiego. Grzyby uprawiane na drewnie miękkim wcześniej wydają owocniki od grzybów na twardym drewnie. Często na miękkim drewnie pojawiają się one nawet w roku zaszczepienia, a na pewno w roku następnym; owocowanie trwa około 3 lat. Na twardym drewnie owocniki pojawiają się często dopiero po upływie roku, natomiast owocowanie trwa 5-7 lat.
Grzybnię handlową należy kupować tuż przed szczepieniem pieńków, aby nie przechowywać jej zbyt długo w lodówce. Podczas szczepienia należy zachować absolutną czystość, w przeciwnym wypadku grzybnia może ulec zepsuciu. Grzybni handlowej, która szczepiona jest na drewnianych kołkach, nie należy dotykać rękoma, najlepiej w rękawiczce. W drewnianych pniakach nawierca się otwory, w których umieszczamy zaszczepione drewniane kołeczki. Miejsca szczepienia zabezpieczamy woskiem. Pieńki umieszczamy w zacienionym miejscu w ogrodzie lub pomieszczeniach.