Wyselekcjonowana grzybnia SMARDZE
Opis
Wyselekcjonowana grzybnia SMARDZE
Wyprodukowano w warunkach laboratoryjnych z certyfikowanej grzybni.
Smardze to niezwykłe grzyby o wyjątkowych walorach smakowych. Należą do elity grzybów wiosennych, występują od drugiej połowy marca do początku maja. Smardze są bardzo charakterystyczne, mają kapelusz podzielony podłużnymi i poprzecznymi żebrami na nieregularne jamki przechodzące w biały trzon, w środku są puste. Wspaniale nadają się do zup, faszerowania i zapiekania.
Zastosowanie w preparacie kilku gatunków grzybów zdecydowanie zwiększa szansę na tworzenie przez grzyby jadalnych owocników.
Jak stosować:
Aplikować grzybnię od marca do listopada.
Łatwa aplikacja ogrodowa
Grzybnię rozcieńczamy w 5 litrach niechlorowanej wody. Za pomocą konewki rozprowadzamy w wybranych miejscach w ogrodzie. Najlepiej w pobliżu ścinek i odpadów po cięciu i składowaniu drewna, w zacienionych zaroślach liściastych, w miejscach ściółkowanych korą.
Wymagający sposób, dający lepsze rezultaty
Wybieramy cieniste miejsce w ogrodzie. Na powierzchni ok. 1-2 m2 wykonujemy wykop całkowicie usuwając wierzchnią warstwę gleby. Przygotowujemy podłoże składające się z 8 części torfu (worek 80 l), 4 części trocin lub rozdrobnionego drewna, 2 części popiołu ze spalonego drewna oraz 100 g gipsu. Zmieszane podłoże rozkładamy równomiernie w wykopie i zlewamy obficie wodą. Grzybnię rozcieńczamy w 5 litrach niechlorowanej wody i równomiernie rozprowadzamy po powierzchni zagonu. Całość ściółkujemy warstwą kory sosnowej lub świerkowej.
Dodatkowej pielęgnacji w zasadzie nie prowadzimy, zdajemy się całkowicie na naturę. Podlewamy w okresach długotrwałej suszy. Pierwsze grzyby mogą pojawić się już wiosną następnego roku, częściej jednak po 2-3 latach. Grzyby wyrastają czasem nawet kilka lub kilkanaście metrów od miejsca założenia uprawy.
Opakowanie - 120 ml.
Skład:
Smardz jadalny - łac. Morchella esculenta ≥ 8,1 x 108 jtk
Smardz wyniosły - łac. Morchella elata ≥ 7,8 x 108 jtk
Smardz stożkowaty - łac. Morchella conica ≥ 5,9 x 108 jtk
Zastosowanie w preparacie grzybni kilku gatunków smardzy zdecydowanie zwiększa szanse na tworzenie przez grzyby jadalnych owocników. Podczas uprawy, niekiedy mogą pojawiać się również inne gatunki grzybów, także niejadalnych dlatego należy zachować szczególną ostrożność w momencie pojawienia się owocników.
Amatorska uprawa mikoryzowych grzybów leśnych (Mikoryza – zjawisko współżycia grzybów z korzeniami drzew) nie gwarantuje rezultatu, ponieważ plonowanie grzybów jest silnie uzależnione od pogody oraz innych czynników zewnętrznych. Do ich uprawy należy stworzyć warunki najbardziej zbliżone do naturalnych. Przy wystąpieniu odpowiednich warunków klimatycznych, możemy w stosunkowo krótkim czasie liczyć na dobre wyniki.
Koszty dostawy
Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Opinie o produkcie (5)



Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.
Sebastian
Ja dawałem grzybnie smardza i co roku wiosną zbieram nawet spore ilości.
Andy
Fajnie wygląda, widać zarodniki, myślę, że będą grzyby na przyszłą wiosnę.
Arek B.
Kupiłem bo to dla mnie nowość, ale grzybnie od Was są sprawdzone. Mam na swojej działce borowiki i podgrzybki, a smardza jeszcze nigdy nie znalazłem.
Basik
Super grzybnia, ja u siebie dawałam w miejscach gdzie mam wysypaną korę i zbieram piękne smardze.
Tomek
I mi się udało. Grzybnie dałem w zeszłym roku i w tym roku miałem pierwsze smardze. Na razie kilka, ale myślę, że za rok wiosną będzie ich znacznie więcej. Dzięki za dobry produkt.