Twardnik japoński Shiitake ( kołki 20 szt.)
Cena regularna:
towar niedostępny

Opis
Grzyby Shitake w kuchni
Szefowie kuchni przeważnie wolą używać grzybów shiitake w postaci suszonej, ponieważ w trakcie procesu suszenia nabierają prawdziwej głębi smaku i aromatu. W postaci świeżej, ze względu na dużą zawartość białka i mięsną konsystencję, często wykorzystuje się shiitake jako zamiennik mięsa. Są doskonałym dodatkiem kulinarnym, cenionym już właściwie na całym świecie.
Potencjał leczniczy grzybów Shiitake
Tradycyjna medycyna chińska uważa grzyby shitake za eliksir życia. Nie ma co się dziwić, ponieważ posiadają właściwości lecznicze i spory potencjał medyczny. Substancje obecne w grzybach Shiitake zmniejszają poziom cholesterolu we krwi, przeciwdziałają twardnieniu żył oraz tętnic. Te prozdrowotne grzyby wykorzystuje się wspomagająco w leczeniu chorób serca, przeziębienia i wysokiego ciśnienia. Posiadają właściwości zmniejszające otyłość, łagodzą objawy starzenia się. Są pomocne w zwalczaniu na przykład trądziku. Dostarczają nam witamin, a także działają korzystnie na układ nerwowy. Udowodniono, że zawarte w nich związki, działają kojąco i uspokajająco. Po ekstrakty z grzybów shitake warto sięgać gdy chcemy poprawić kondycję skóry. Obecne w grzybach substancje czynne regenerują komórki skórne i intensyfikują produkcję kolagenu, który nadaje skórze jędrność, gładkość i sprężystość. Jeśli chodzi o działanie antynowotworowe to bezcenny w grzybach Shiitake jest lentinan - organiczny związek chemiczny, polisacharyd i betaglukan. Wykazuje działanie antyrakowe, działa na organizm wzmacniając układ odpornościowy i wpływa na produkcję obronnych komórek walczących z nowotworem. Uczeni, mykolodzy oraz zajmujący się medycyną naturalną nazywają grzybnię Shiitake, Eliksirem młodości.
Uprawa grzybni Shiitake
Uprawa grzybni Shitake jest niezmiernie prosta. Po za chęciami wystarczy pieniek z drzewa liściastego, wiertarka do zrobienia otworów i oczywiście grzybnia Shitake. W pieńku o średnicy 30 cm nawiercamy dziurki, w odstępach około 10-15 cm. Umieszczamy w otworach kołeczki z zaszczepioną grzybnią Shitake i zabezpieczamy woskiem lub folią. Tak zaszczepiony pieniek umieszczamy w zacisznym miejscu, może to być garaż lub piwnica lub zacienione miejsce w ogrodzie. Przed szczepieniem, aby pobudzić plonowanie grzybów moczymy kłody przez dwa, trzy dni w wodzie. Podczas uprawy niezmiernie potrzebna jest wilgoć oraz odpowiednia temperatura. Po kilku tygodniach powinny pojawić się pierwsze owocniki. Przy uprawie grzybni Shitake szczepionej na kołkach, owocowanie może następować w kilku rzutach. Warto wiedzieć, że grzyby Shiitake uprawiane na pozyskanym z lasu drewnie wykazują silniejsze działanie lecznicze od grzybów wyhodowanych na ziarnie i trocinach.
Opakowanie zawiera 20 sztuk kołków drewnianych, zaszczepionych grzybnią Shiitake (Twardnik japoński).
Koszty dostawy
Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Opinie o produkcie (2)



Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.
Kasia
Bardzo dobre kołki. Dużo większe niż u konkurencji, widać też, że są przerośnięte grzybnią. Kupiłam więcej gatunków na kołkach i widać, że grzybnia przerasta już pieńki.
Kacper
Bardzo dobra grzybnia na kołkach. Kołki duże, dobrze przerośnięte grzybnią. Dobrze zapakowane w woreczek z filtrem. Już przerastają drewniane pniaki.