Soplówka jeżowata ( kołki 20 szt. )
Opis
SOPLÓWKA JEŻOWATA (Hericium erinaceus)
Grzybnia szczepiona na drewnianych kołkach, w sterylizowanych opakowaniach z filtrem mikrobiologicznym umożliwiającym grzybni wymianę gazową i zabezpieczający grzybnię przed infekcją pleśnią oraz innymi drobnoustrojami.
Trzon i kapelusz tego grzyba stanowią jednolitą całość. Masa jednego owocnika dochodzi do 70g. Ubarwienia białe do żółtawego, średnica od 5 do 30 cm. Chińska nazwa tego grzyba to "głowa małpy", Czeska "koralowiec jeżowaty", wszystkie niezwykle trafne. Grzyb ten traktowany jest jako kulinarny przysmak, gdyż swoim smakiem przypomina wytrawne owoce morza. Dzięki licznym badaniom, nad leczniczymi właściwościami Hericium, ceniony jest nie tylko ze względu na swój smak, ale i ze względu za korzystny wpływ, na zdrowie człowieka.
Kołki należy umieścić w ściętym zdrowym pniu drzewa liściastego. W odstępach co 15 cm wywiercić w pniu otwory o takiej średnicy jak kołki i głębokości większej o 1 cm od ich długości. W otworach umieścić kołki z grzybnią, miejsce szczepienia zabezpieczyć woskiem. Zaszczepione kłody drewniane należy włożyć do foliowego worka lub owinąć folią. Składować w ciemnym pomieszczeniu, w temperaturze 20-25C. W zależności od rodzaju drewna, w czasie od 4 do 10 miesięcy pniaki pokryją się białą grzybnią. Zaszczepione grzybnią pniaki umieszcza się w stertach w wilgotnych miejscach, najlepiej wśród krzewów i zarośli. Należy chronić uprawę przed silnym nasłonecznieniem i wiatrami. Optymalna temperatura w czasie tworzenia owocników to 15-25C oraz wilgotność 80-85%. Owocniki tworzą się najczęściej wiosną i jesienią. Pomiędzy zbiorami występują przerwy trwające od kilku tygodni do kilku miesięcy.
Koszty dostawy
Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Opinie o produkcie (3)



Kacper
Bardzo dobra grzybnia na kołkach. Kołki duże, dobrze przerośnięte grzybnią. Dobrze zapakowane w woreczek z filtrem. Już przerastają drewniane pniaki.
Daria
Potwierdzam, duże dobrze przerośnięte grzybnią kołki. Teraz czekam na efekty.
Janusz
Super, że tak łatwo można wyhodować dość nietypowe grzyby. U mnie już Soplówka owocuje. W tym roku pobawię się jeszcze innymi gatunkami.