Grzybnia Smardza jadalnego

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 19,90 zł 19.90
ilość szt.
dodaj do przechowalni

Opis

 

Grzybnia Smardza, czy można hodować Smardze w ogrodzie

Zastosowanie grzybni Smardza jest raczej wspomaganiem natury niż typową hodowlą grzybów. Po zaaplikowaniu grzybni w odpowiednio dobranym miejscu, uprawy właściwie nie prowadzimy, pozostawiamy cały proces rozrostu grzybni, naturze. Jedynie w czasie długotrwałych okresów bez opadów deszczu, podlewamy miejsca aplikacji grzybni Smardza. Grzyby mogą pojawiać się po 2-3 latach od posadzenia i wcale nie koniecznie w miejscach aplikacji, często wyrastają, nawet kilka lub kilkanaście metrów od miejsca gdzie zakładaliśmy uprawę. Grzybnia smardza zaczyna owocować wiosną, już na przełomie marca i kwietnia pojawiają się pierwsze grzyby, najwięcej jednak w maju i na początku czerwca.


Czy można zbierać i uprawiać Smardze

W Polsce smardze są pod ochroną i w warunkach naturalnych ich zbieranie jest zabronione. Nie jest jednak zabroniona uprawa i  zbieranie Smardzy wyhodowanych w przydomowych ogródkach, prywatnych działkach czy własnych uprawach ogrodniczych. Smardze niekiedy pojawiają się samoistnie, w miejscach wysypywania kory sosnowej, jednak zastosowanie specjalnie zaszczepionej grzybni Smardza, zdecydowanie zwiększa szansę na wyhodowanie tych niecodziennych grzybów.


Smardz jadalny jak rozpoznać

To specyficzny grzyb z wyglądu przypominający plastry miodu lub pofałdowany mózg, ma postać brązowej pomarszczonej, szpiczastej główki, na białej lub bladożółtej nodze. Występuje jedynie wiosną, na glebach próchniczych, pod drzewami liściastymi. Smardza raczej nie sposób pomylić z grzybami trującymi, a jedynie z innymi przedstawicielami tego gatunku. Choć występuje wiele odmian tego gatunku, to jednak wszystkie smardze są jadalne.


Smardz, wyjątkowo smaczny grzyb

Jest to jeden z najsmaczniejszych grzybów leśnych, dla niektórych porównywalny nawet ze smakiem trufli. Ma specyficzny delikatny smak z orzechową nutą i delikatny miąższ o konsystencji wosku, bardzo kruchy o przyjemnym zapachu. Młode owocniki można spożywać w stanie surowym, starsze zaleca się obgotować. Owocniki Smardza dają się łatwo wysuszyć, stanowią wtedy doskonałą przyprawę do mięs i sosów. 


Opakowanie - Opakowanie profesjonalne 0,5 litra, (ok. 0,5 kg.) grzybni Smardza jadalnego.

Do każdego opakowania dołączona jest instrukcja uprawy oraz porady dotyczące hodowli Smardza.

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl