Grzybnia MLECZAJ RYDZ Lactarius deliciosus

mleczaj rydz-MYC-10-18-82074-A.jpg
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 25,90 zł 25.90
ilość szt.
dodaj do przechowalni
Ocena: 5
Producent: Mycelium
Kod produktu: 1C83-38226

Opis

Grzybnia biologiczna

Mleczaj rydz

( Lactarius deliciosus )

Mleczaj rydz jest wyśmienitym grzybem jadalnym, sama łacińska nazwa Deliciosus sugeruje, że grzyb jest po prostu pyszny, wyborny. W naturze, miejscami występuje dość często, należy do najbardziej pożądanych grzybów leśnych, chętnie zbieranych przez grzybiarzy i na wiele sposobów wykorzystywany w kuchni. Wbrew obiegowym opiniom, bogaty w wiele witamin i minerałów, ma również niską wartość kaloryczną. Wysoko ceniony i poszukiwany w celach kulinarnych, nadaje się do pieczenia na ruszcie, smażenia na maśle, także do kiszenia i marynowania. Smak i zapach nie ma sobie równych, najsmaczniejszy z rydzów. Choć istnieje wiele gatunków i odmian Rydza min. Mleczaj świerkowy, Mleczaj, modrzewiowy czy Mleczaj jodłowy, to tylko Mleczaj rydz jest Deliciosus.

 

Mleczaj rydz, amatorska uprawa we własnym ogrodzie.

Mleczaj rydz najczęściej występuje w pobliżu sosen, dlatego w naszym ogrodzie wybierzmy miejsce najbardziej zbliżone do naturalnego gdzie występują sosny. Nie trzeba w żaden specjalny sposób przygotowywać podłoża, ale nie powinny występować nienaturalne przeszkody typu agro-włóknina, z którą owocniki grzybni sobie nie poradzą. Grzybnię aplikujmy zgodnie z instrukcją, a przy odpowiednich warunkach, w stosunkowo krótkim czasie powinniśmy cieszyć się własnymi grzybami.

 

W jaki sposób i kiedy stosować grzybnię Mleczaja rydza

Grzybnię Rydza najeży aplikować od połowy kwietnia do końca listopada, W miejscu aplikacji grzybni powinny rosnąć drzewa iglaste najlepiej sosna, dobrze jest gdy drzewa są stosunkowo młode. Jako podłoże należy zastosować gotową ziemię ogrodnicza zmieszaną z odkwaszonym torfem, lub ziemię z lasu.

• Wokół drzewa w odległości 0,5 -5,0 m ( około 10 średnic pnia ) należy wykopać trzy otwory średnicy 40 cm i głębokości 15 cm.

• Otwory wypełnić do połowy podłożem torfowym oraz rozłożyć grzybnię w proporcji 1/3 opakowania na każdy dołek, zasypać podłożem torfowym do poziomu gruntu i ubić.

• Miejsca aplikacji obficie podlać, przykryć warstwą mchu, liści, gałązek, igieł itp. z lasu.

• Dla lepszego rozwoju grzybni można zastosować roztwór cukru ( 10g na 10 l wody )

• W czasie długotrwałej suszy zaleca się podlewanie.

 

W sprzyjających warunkach pierwsze grzyby mogą pojawiać się po pierwszym lub drugim roku od posadzenia grzybni.

Grzybnia powinna owocować 3-5 lat.

W ciągu jednego roku, pod jednym drzewem możemy zebrać od kilku do kilkunastu sztuk.

Jest to wysokiej jakości grzybnia której prawdopodobieństwo plonowania określa się na 85% - 87 %.

 

Opakowanie - Wyselekcjonowana, sproszkowana grzybnia biologiczna Mleczaj rydz ( Lactarius deliciosus ) 10g.

Termin przydatności - minimum 2 lata od zakupu. Nie wymaga specjalnego przechowywania.

 

Amatorska uprawa mikoryzowych grzybów leśnych ( Mikoryza - zjawisko współżycia grzybów z korzeniami drzew ) nie gwarantuje rezultatu, ponieważ plonowanie grzybów jest silnie uzależnione od pogody oraz wielu innych czynników. Do ich uprawy należy stworzyć warunki najbardziej zbliżone do naturalnych oraz aplikować grzybnię zgodnie z instrukcją. Przy wystąpieniu odpowiednich warunków klimatycznych, możemy w stosunkowo krótkim czasie liczyć na dobre wyniki.

 

Kliknij na ten link aby zobaczyć zdjęcia naszych klientów po aplikacji grzybni.

 

grzyby w ogrodzie

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl