Grzybnia KURKA, PIEPRZNIK JADALNY Cantharellus cibarius

kurka-opakowanie.jpg
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 25,90 zł 25.90
quantity szt.
dodaj do przechowalni
Ocena: 5
Producent: Mycelium
Kod produktu: 0607-439F0

Opis

PIEPRZNIK JADALNY - KURKA

(Cantharellus cibarius)

 

Pieprznik jadalny popularnie nazywany kurką, a także lisiczką jest smacznym i chętnie poszukiwanym grzybem jadalnym. Posiada nieregularny kapelusz o średnicy od 10-70 mm, młody nieco wypukły, później stający się wklęsłym. Pieprznik jadalny ceniony jest ze względu na aromat, smak oraz twardość i chrupkość owocników. Wykorzystywany w wielu przepisach kulinarnych np. jako farsz, a sos kurkowy - coś pysznego!

 

Występowanie

Pospolity. Należy do najczęściej występujących grzybów leśnych. Rośnie w lasach liściastych i iglastych, często na piaszczystych, kwaśnych glebach, zwykle gromadnie. Często pod świerkami pośród mchów. Kurki występują od maja do listopada.

 

Porady dotyczące hodowli.

Aplikować grzybnię od połowy kwietnia do października. W miejscu aplikacji grzybni powinny rosnąć drzewa iglaste, najlepiej sosny ( tworzy mikoryzę także z świerkiem, dębem, bukiem, grabem ). Jako podłoże zaleca się stosować gotową ziemię ogrodniczą z dużą zawartością torfu. Żeby zwiększyć jakość podłoża zaleca się zebrać wierzchnią warstwę gleby w lesie iglastym.

 

Uprawa i pielęgnacja

1. Wokół pnia drzewa wykopać 3 otwory o średnicy 30-40 cm i głębokości 15 cm. Otwory wykopać w odległości 0,5 – 5m ( ok. 10 średnic pnia ) od pnia drzewa.

2. Otwory wypełnić do połowy przygotowanym podłożem, następnie umieścić grzybnię w proporcji 1/3 opakowania na każdy otwór. Zasypać podłożem do poziomu gruntu i mocno ubić.

3. Miejsce aplikacji starannie podlać, 1 wiadro wody wokół każdego dołka.

4. Przykryć warstwą liści, igieł, mchu, gałązek itp. z lasu.

5. Dobry wpływ na rozwój grzybni ma zastosowanie roztworu cukru ( 10 g na 10 litrów wody )

6. W okresie owocowania, w przypadku braku opadów zaleca się cykliczne zwilżanie gleby.

 

Owocowanie

W sprzyjających warunkach grzyby mogą pojawiać się w pierwszym lub drugim roku po posadzeniu grzybni. Grzybnia powinna owocować 3-4 lata.

Wydajność

W ciągu jednego roku, pod jednym drzewem możemy zebrać od kilku do kilkunastu grzybów.

Opakowanie

Sproszkowana grzybnia biologiczna na ziarnie 10g. Prawdopodobieństwo plonowania 85% - 87%

 

Amatorska uprawa mikoryzowych grzybów leśnych ( Mikoryza - zjawisko współżycia grzybów z korzeniami drzew ) nie gwarantuje rezultatu, ponieważ plonowanie grzybów jest silnie uzależnione od pogody oraz wielu innych czynników. Do ich uprawy należy stworzyć warunki najbardziej zbliżone do naturalnych oraz aplikować grzybnię zgodnie z instrukcją. Przy wystąpieniu odpowiednich warunków klimatycznych, możemy w stosunkowo krótkim czasie liczyć na dobre wyniki.

 

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl