Grzybnia Boczniaka mikołajkowego, Eringii

grzybnie_pl_eringii_3.png
  • nowość
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 12,90 zł 12.90
ilość kg
dodaj do przechowalni
Ocena: 5
Producent: Planto
Kod produktu: CB02-24955

Opis

 

Grzybnia Boczniaka Mikołajkowego, Eringii

Boczniak Eringii inaczej zwany Mikołakowym lub Królewskim podobnie jak Shiitake i Maitake, jest cenionym przysmakiem kulinarnym, który ze względu na dużą zawartość białka i typowo mięsną konsystencje od wieków wykorzystywano w kuchni azjatyckiej jako zamiennik mięsa. Boczniaki Eringii są bardzo smaczne przypominają smakiem grzyby leśne. W smaku lekko ostre i pieprzowe, są produktem niskokalorycznym. Doskonale nadają się do sosów z mięsem lub dziczyzny, potraw wegetariańskich, jak również jesiennych dań z makaronem.


Zdrowotne działanie grzybni Boczniaka Eringii

Oprócz walorów smakowych Boczniak Eringii ma właściwości prozdrowotne. Grzyby te zawierają lowastynę – organiczny związek chemiczny z grupy statyn pochodzenia naturalnego, który przyczynia się do zmniejszenia stężenia cholesterolu oraz ma silne działanie przeciwnowotworowe. Jeśli myślisz, że hodowanie Boczniaka Eringii jest trudne, to jesteś w błędzie. Otóż uprawa Boczniaka mikołajkowego uchodzi za jedną z łatwiejszych. Pomijając inne korzystne aspekty, taka hodowla może okazać się świetną zabawą dla całej rodziny. Boczniak mikołajkowy cieszy się ogromną popularnością wśród smakoszy grzybów oraz wegan, jego wartości smakowe porównywalne są z najsmaczniejszymi grzybami leśnymi.


Uprawa Boczniaka Eringii na kołkach

Do uprawy Boczniaka mikołajkowego potrzebne są drewniane pieńki z drzewa liściastego, w których wiertarką nawierca się otwory. Drewniane kołeczki zaszczepione grzybnią Boczniaka królewskiego, umieszcza się we wcześniej wywierconych otworach. Otwory zabezpieczamy przed wyschnięciem parafiną lub woskiem pszczelim, bądź go owijamy streczem robiąc dziurki w folii dla wymiany powietrza. Tak przygotowany pieniek z grzybnią boczniaka umieszczamy w ogrodzie chroniąc przed nasłonecznieniem i wiatrem. Najkorzystniejsza temperatura w czasie tworzenia owocników dla większości grzybni to 10 do 20 stopni C, przy wilgotności ok. 85 proc. Pierwsze dojrzałe grzyby powinny pojawić się w ciągu 6-12 miesięcy od właściwej aplikacji grzybni. Boczniak Eringii owocuje rzutami w odstępach kilkutygodniowych po sobie. Wielkość zbiorów z każdym kolejnym rzutem jednak maleje. Hodowla grzybni Eringii wystarcza zazwyczaj na 4-5 rzutów czyli 3-4 miesiące uprawy. W pomieszczeniach zamkniętych uprawę możemy prowadzić przez cały rok.


Opakowanie zawiera 20 sztuk kołków drewnianych, zaszczepionych grzybnią Boczniaka mikołajkowego, Eringii.

Galeria produktu

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl