
Producent
Cena
-
od
do

Wyselekcjonowana, sproszkowana grzybnia biologiczna gatunku TRUFLA BIAŁA ( Tuber magnatum ) do uprawy amatorskiej.
Trufla Biała - Smak i zapach nie ma sobie równych. Wyborny. Trufle, grzyby które są chyba najbardziej poszukiwanym ze względu na właściwości smakowe i przyprawowe gatunkiem, zawdzięczają popularność dzięki wytwarzanym przez nie unikalnym substancjom aromatycznym. To grzyby wytwarzające bulwiaste, podziemne owocniki. Są bardzo cenione na całym świecie. Osiągają wysokie ceny nawet do 1000 euro/kg.
Trufla biała uważana jest za głównego przedstawiciela trufli. Kształt jej jest nieregularny, często spłaszczony, z wieloma zagłębieniami na gładkiej, lekko aksamitnej skórce. Kolor łupinki bywa jasno ochrowy, ciemno kremowy lub lekko zielonkawy. Na powierzchni ma dużo bordowych plamek. Mięsiste wnętrze odróżnia się od zewnętrznej łupiny kolorem białym, szarożółtym lub różowym, z gęstą siecią białych żyłek. Zapach to połączenie piżma, orzechów oraz ozonu.