Mleczaj rydz to dość rzadko spotykany grzyb, bardzo smaczny wręcz wyborny, stanowi wyjątkowe trofeum dla leśnego zbieracza. Pojawia się w lasach iglastych na piaszczystym podłożu, a dokładnie szukać go należy pod sosną lub świerkiem, bo właśnie z tymi drzewami rydz tworzy mikoryzę. Zbierać go można od sierpnia do listopada. Jego kapelusz jest wklęsły przechodzący do lejkowatego z podwiniętymi brzegami w kolorach cielistoczerwonym lub pomarańczowym. Przy wilgotnym powietrzu skórka bywa śluzowata. Na trzonie, który jest w kolorze kapelusza lub jaśniejszy, występują jamkowate plamki przesiąknięte mleczkiem. Rydz to grzyb z blaszkami, które przy uszkodzeniu zabarwiają się na zielono. Po przecięciu z miąższu wypływa jasnopomarańczowe mleczko. Mleczaj rydz to bardzo pożądany grzyb, który doskonale nadaje się do marynowania dzięki swojemu lekko gorzkawemu smakowi i słodkawemu zapachowi. Jeżeli na naszej działce występuje sosna lub świerk to warto wzbogacić ich otoczenie o grzybnię rydza.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl